Astma u dzieci – naturalne sposoby leczenia i dieta

Astma, czyli dychawica oskrzelowa charakteryzuje się napadami duszności w wyniku skurczu mięśni gładkich dróg oddechowych. Przykurcz utrudnia wydychanie powietrza, co wywołuje kaszel, świszczący oddech, uczucie ciężkości w piersiach i duszności.

Pracując z małymi pacjentami w gabinecie, fundamentalne jest dla minie ustalenie przyczyny zaburzeń, według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, którymi mogą być czynniki patogenne, tj. w nomenklaturze medycyny chińskiej zimny wiatr, gorąco, oraz śluz.

Stan przewlekły wskazuje na to iż u postaw astmy leżą niedobór płuc śledziony, lub nerek. Są to obciążenia które są przekazywane od rodziców lub nabywane w najmłodszych latach.

Czynnikami sprzyjającymi powstaniu astmy są również:
– błędy dietetyczne w diecie niemowlęcia, ciężarnej lub karmiącej
– przesadna higiena

W artykule „im wyższy poziom higieny tym więcej alergii” wyjaśniają naukowcy z instytutu Matki i Dziecka. Aby wywołać tolerancje potrzebny jest kontakt z normalną florą bakteryjną, jeśli organizm jest pozbawiony takiej możliwości od pierwszych dni życia w znaczny sposób utrudnia to działanie układu odpornościowego, co sprzyja reakcją alergicznym.

– Stres emocjonalny – lęki i smutek, konflikt terytorium, jak również tłumiona agresja.
– stosowanie leków chemicznych tj. antybiotyki, sterydy, środki przeciwbólowe i przeciwzapalne
– przebywanie w zanieczyszczonym środowisku
– dym papierosowy dla dzieci będących biernymi palaczami
– roztocza, grzyby i wilgoć w pomieszczeniach

Zatem, co robić aby zapobiec lub zniwelować objawy astmy naszych pociech?
– Podstawa to naturalne karmienie dziecka do szóstego miesiąca życia wyłącznie piersią.
Przeprowadzone w Erasmus Medical Centre przez Agnes Sonnenschein-van der Voort studium wskazuje, że znacznie mniej problemów oddechowych mają te dzieci, które przez pierwsze pół roku karmione były tylko mlekiem matki. Analizę przeprowadzono na danych zebranych od matek ponad 5000 dzieci, w czterech pierwszych latach ich życia.
Badania potwierdzają doskonale znaną tezę, że najbardziej korzystne dla dziecka jest właśnie mleko matki. Oprócz tego, że zawiera znane wszystkim przeciwciała, które tą drogą docierają do małego organizmu, pozwala ono na znacznie lepszy i szybszy rozwój malucha. Ponadto, inne badania wskazują iż im dłuższe karmienie piersią tym mniejsze ryzyko wszelkich chorób o podłożu alergicznym w późniejszym życiu dziecka. Pamiętajmy iż WHO zaleca w krajach rozwiniętych karmienie piersią do 2 roku życia, a w krajach rozwijających do 3 roku życia.

– Witamina C, i warzywa bogate w karotenoidy tj. marchew, papryka, szpinak, jarmuż, pomidory. Badania wykazały, że dzieci przyjmujące niewiele witaminy C i karotenu są bardzo zagrożone wystąpieniem choroby.
– Czosnek, czerwona cebula, skórki winogron, brokuły i jabłka, w szczególności ich skórki są bogatym źródłem kwercetyny. Kwercetyna hamuje wydzielanie histaminy i mediatorów w reakcji zapalnej, ograniczając rozwój reakcji alergicznej.
– Zielone warzywa liściaste, orzechy i nasiona – są dobrymi źródłami magnezu. Podczas astmy dochodzi do skurczów dróg oddechowych. Magnez pomaga temu zapobiec dzięki rozkurczowemu działaniu.
– Bakterie pro biotyczne, produkty fermentowane – wspierają układ odpornościowy zmniejszając częstość występowania alergii, niwelując stany zapalne.
– Tłuste ryby tj. łosoś, sardynki, pstrą, śledź, lub makrela dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 mają właściwości przeciwzapalne.
– Żywność ekologiczną, aby uniknąć szkodliwego działania chemikaliów i konserwantów, które dodatkowo podrażniają układ odpornościowy oraz przyczyniają się do napadów duszności.
– Jedzenie prostego pożywienia, opartego na sezonowych produktach pozwala ograniczyć reakcje alergiczne i wzmacnia działanie układu odpornościowego.

Zioła i preparaty uzupełniające:
– Korzystne działanie wykazują następujące zioła: tarczyca bajkalska, prześl, mięta pieprzowa, rumianek, lukrecja, tymianek, czarny bez, jeżówka purpurowa, korzeń traganka*
– Ocet jabłkowy – blokuje reakcje histaminy i zmniejsza stan zapalny, ok. 1 łyżeczki na szklankę ciepłej wody wypijane codziennie rano.
– Olej z czarnuszki wzmacnia układ immunologiczny, działa antyseptycznie, jak również rozszerza oskrzela i ułatwia odksztuszanie zalegającej wydzieliny.
– Napary z kłącza oraz liści lepiężnika – w kilku badaniach efekt przeciwalergiczny był porównywalny z działaniem leku przeciwalergicznego Zyrtec.
– Ssanie plastra miodu z pobliskiej pasieki – który działa jak naturalna autoszczepionka.
– Uzupełnianie witaminy B6, której szczególny niedobór obserwuje się u astmatyków, gdyż lekarstwa przeciwastmatyczne usuwają wit. B6 z organizmu
– Uzupełnienie kwasów omega-3, który ma właściwości przeciwzapalne i nawilżające poprzez np. olej lniany lub olej z kryla.

Dodatkowe wskazówki:
– Przepłukiwanie nosa butelką lub dzbankiem do tj. neti pot, powoduje usuwanie alergenów ze śluzówek układu oddechowego, szczególnie po kontakcie z alergenem.
– Smarowanie wnętrza nosa kremem, co spowoduje ze pyłki alergenów przylepiają się do tłustej powierzchni kremu nie wnikając do śluzówek.
– Zachęcaj dziecko do śpiewania, śpiewanie wspaniale poprawia wydolność płuc i przepływ tlenu.
– Bardzo korzystne dla płuc jest pływanie w morzu, lub innych naturalnych zbiornikach wodnych.
– Warto masować klatkę piersiową dziecka kilkoma kroplami olejków rozmarynowego/eukaliptusowego/tymiankowego z łyżeczka oleju spożywczego lub smalcu gęsiego. To spowoduje rozszerzenie dróg oddechowych. Podobnie olejki można dodawać do kąpieli lub inhalacji.

Bardzo ważne aby wyeliminować z diety dziecka:
– produkty śluzotwórcze tj. mleko krowie i jego przetwory, pszenica, cukier, słodycze, kakao
– nadmiar produktów mięsnych, tłustych, smażonych
– soków owocowych, napojów kolorowych
– żywność przetworzoną, sztucznie barwioną i konserwowaną
– produkty na które występują nietolerancje pokarmowe

*Aby dobrać odpowiednią kombinacje ziołową skontaktuj się z neuropatą lub zielarzem. Wymienione porady nie zastępują wizyty lekarskiej.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close